Jeg har kjent på at energien har dalet siden sommeren, uten at jeg helt har forstått hvorfor. Men så kom jeg plutselig på at jeg har jo helt glemt å fokusere på Omega-3 nivået mitt etter at jeg gikk tom for tran i våres, og glemte å kjøpe ny. Det er ikke til å stikke under en stol at vi spiser for lite fisk i vår familie. Og da spesielt fet fisk, da det er vanskelig å få tak i villfisk. Vi spiser nemlig ikke oppdrettsfisk. Men så gikk jeg til innkjøp av Omega-3 tilskudd og spiser makrell flere ganger i uka. Da kjøper jeg 100 grams pakker med peppermakrell på coop, og spiser det i ett til to måltider. Energien er merkbart mye bedre bare på få uker! Men Omega-3 er veldig viktig for andre ting også.

Det er viktig for oss å ta tilskudd av omega 3, fordi gjennom et moderne vestlig kosthold er det vanskelig å få dekket det behovet vi har for omega 3 for å oppnå en optimal god helse. Omega 3 fettsyrene har mange fordelaktige effekter på helsen vår. De kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer fordi de reduserer risikoen for åreforkalkning og således hemme dannelse av blodpropper. Omega 3 Fettsyrene senker nivået av ugunstige fettstoffer i blodet, de er gunstige for hjernen, synet, nervesystemet, stimulerer immunforsvaret, bra for huden og kan ha en god effekt på revmatiske sykdommer.

Å ha et riktig forhold mellom de forskjellige fettsyrene kan forebygge flere plager og sykdommer. Gjennom et moderne vestlig kosthold er det lettere å få i seg langt mer omega 6 enn omega 3, og et høyt inntak av omega 6 har en tydelig sammenheng med fedme/overvekt. I et forsøk med mus ble den gruppen som fikk mest omega 6 langt fetere og spiste mer enn gruppen som fikk mer omega 3. Den fedmefremmede effekten av mye omega 6 ble redusert da musene fikk tilsatt maritimt omega 3 i maten.

Omega-6 omdannes til endokannabinoider, signalstoffer som bl.a. regulerer appetitt, sultfølelse og energi- og fettlagring. Sultfølelsen slås ikke på som den skal hvis kroppen produserer mer av disse signalstoffene enn vi trenger. Det fører til at vi spiser mer enn nødvendig og mer av maten vi spiser lagres som fett.

Omega-3 og omega-6 konkurrerer om plassen i kroppens celler. Et høyt inntak av omega-6 tar plassen til omega-3 i cellene. Det kan føre til sykdom, for eksempel hjerte- og karsykdommer hvor det ser ut til at omega-6 fremmer disse, mens omega-3 virker forebyggende.

Kroppen trenger både omega-6 og -3, problemene kommer når det blir ubalanse. En god balanse reduserer og forbygger fedme og relaterte tilstander som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer.

Mat som inneholder Omega-3 er fisk (fet fisk har mest),  linfrø, linfrøolje, valnøtter, hvetekim, gresskarkjerner, rapsolje, chiafrø og valnøttolje.

Image by monicore from Pixabay