I går var det skikkelig surt regnvær. Det passet meg egentlig ganske greit, for jeg hadde lyst til å bruke noen timer på å forberede mat til uka som kommer. Det er ikke alltid tiden strekker til å lage sunn og god mat fra bunnen av i hverdagen. Da er det greit å kan bruke en søndag i ny og ne. I går lagde jeg 1 kilo sellerirotfries, pizzasnurrer til matpakke til skolebarna i familien og jeg lagde middag for mandag samtidig som jeg lagde søndagsmiddagen (som egentlig besto mest av rester og ikke var spesielt spennende) 😉

Jeg prøver stadig å få de største barna til å variere matpakken litt, men mine omeletter og middagsrester faller ikke alltid i smak hos de som er veldig glade i brødskiver med ost, salami eller leverpostei. Men pizzasnurrer er alltid populært og da kan jeg fylle de med sunnere ting enn hva de ellers ville spist. Jeg startet min “Mealprep-sunday” med å sette deigen til pizzasnurrene

 • 500 g siktet spelt
 • 400 sammalt emmer (kan også bruke sammalt spelt)
 • 100 g hirseflak
 • 1 ts salt
 • 1 pose tørrgjær
 • ca. 5 dl lunkent vann
 • 1/2 dl olivenolje extra virgin

Bland alt det tørre, tilsett vann og olje. Kna godt til du får en deig som ikke klisser. Emmeren krever at deigen blir skikkelig godt knadd, ellers kan den heve dårlig og det ferdige resultatet får litt følelsen av å være understekt. Heves i ca 45 minutter. I mens deigen hever lager du fyllet.

Fyllet:

 • 400 g kjøttdeig
 • 1 1/2 løk
 • 3 gulrøtter
 • 1 boks hermetiske tomater
 • krydder etter ønske
 • 1 glass tomatpuré

Stek kjøttdeigen i litt smør. Kjør alle de andre ingrediendsene i en kjøkkenmaskin til de er fint opphakket. Bland med kjøttdeigen å la det putre et par minutter i stekepanna.

Kjevle ut deigen til et rektangel, smør tomatpuré utover deigen og legg på fyllet. Rull sammen på langs og del opp i passende pizzasnurrer. Ca 3 cm. La snurrene heve i ca 30  minutter til. Ha på ost og stek midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter. Av denne oppskriften ble det 18 pizzasnurrer.

I mens pizzasnurrene stekte skar jeg opp 3 sellerirøtter i staver. Disse forvellet jeg ved å fosskoke de i 2-3 minutter, før jeg tok de opp å la de på et rent håndkle for å renne av seg. Deretter fikk de avkjøle seg før 2 porsjoner ble satt i fryseren, mens 1 porsjon står i kjøleskapet for å bli tilbehør til morgendagens middag. Som førøvrig er fylte kjyllingfileter, men den oppskriften kommer senere 😉

1 kg økologisk sellerirot kostet 59 kroner på Meny og av dette har vi tilbehør til 2-3 middager.

Sellerirotfries er noe av det beste jeg vet av tilbehør etter jeg sluttet å spise pommes frites. Sellerirot inneholder mye mere vitaminer og mineraler. Dessuten inneholder de også mindre karbohydrater og stivelse enn poteter og pommes frites. Jeg bruker å legge de utover en stekeplate, helle over litt extra virgin olivenolje, drysse over himalayasalt, og steke de på 150 grader til de er gyldne og litt sprø. Mmmmmm…. 😉

På lørdagskvelden hadde vi entrecote med sellerirotfries, bernaisesaus og litt “grønt”. Det var utrolig godt 🙂

Jeg lagde jo som nevnt også ferdig middagen til i dag, mandag, og det er egentlig en ganske enkel, men sunn og næringsrik rett. Jeg har ikke funnet på noe bedre navn enn blomkålgrateng. Jeg delte opp en hel blomkål i buketter og kokte de møre. Så stekte jeg 800 gram kjøttdeig med litt smør i en panne. Når kjøttdeigen var ferdig stekt, mosa jeg blomkålen oppi sammen med kjøttdeigen og blanda inn et glass tomatpuré og en del krydder. Dette fikk stå å surre et par minutter før jeg helte det over i en ildfastform. Så fikk det avkjøle seg litt før jeg la over et lokk med revet ost. Denne står nå i kjøleskapet og venter på å bli satt i stekeovnen for å bli dagens middag. Den skal stekes på ca. 180 grader til osten er gylden.

Ungene er faktisk ganske fornøyde når de får hjelpe til på kjøkkenet, og tidligere en dag laget eldste gutten til min mann et lite lass med søtpotetfries, som også kan være et godt alternativ til den tradisjonelle poteten eller pommes frites. Søtpotetfries er forvellet på samme måte som sellerirotfries, og oppbevares i porsjoner i fryseren. Veldig digg å bare ta opp fra fryseren når man trenger det. Man forveller gønnsaker før frysing for å få et best mulig resultat både smaksmessig og næringsmessig. Forvellig er med på å stoppe enzymenes utvikling i varen og å hindre forskjellige kjemiske forandringer under lagring i fryseren.

Håper du fikk noen nyttige tips fra dette innlegget og håper det smaker 🙂